Pagrindinis

STEAM projektas - eksperimentas „Vištos gyvenimo ciklas

Po pavasario švenčių Tiltagalių skyriaus „kiškučių“ grupės vaikams kilo klausimų, tai iš kur tie kiaušiniai atsiranda? Kad rastų atsakymą į šį klausimą, grupės vaikai su auklėtojomis Irma ir Lora bei auklėtojos padėjėja Aurelija dalyvavo ilgalaikiame STEAM projekte - eksperimente, kurį pavadino ,,Vištos gyvenimo ciklas“.

Vieną rytą vaikai rado siuntą, kurioje buvo inkubatorius. Auklėtojos padėjėja Aurelija vaikus supažindino su nauju įrenginiu, paaiškino, kam jis yra skirtas. Auklėtojos papasakojo, kaip gamtoje išsirita viščiukai ir pakvietė vaikus atlikti eksperimentą, kurio metu vaikai paaiškėtų, ar galima viščiukus išperinti naujame įrenginyje. Vaikai į inkubatorių sudėjo kiaušinius ir kasdien stebėjo, kas vyksta su kiaušiniais. Mažieji ,,kiškučiai“ su nekantrumu laukė, kada pagaliau išsiris kiaušinių gyventojai – viščiukai.

Praėjus kelioms savaitėms vaikų grupėje laukė staigmena, kuri cypsėjo ir džiaugėsi vasaros saulės spinduliais. Vaikai skaičiavo, kiek išsirito viščiukų, vardino jų spalvas, spėliojo vištos ar gaidžiai bus užaugę, lesino bei girdė viščiukus. Prasidėjus vasaros atostogoms viščiukai apsigyveno auklėtojos padėjėjos kieme, nes ši buvo įpareigota vaikų per vasarą toliau rūpintis mažaisiais ,,kiškučių“ draugais. Viščiukai kieme džiaugėsi vasaros šiluma, skanavo žolę, grūdus, smulkius vabalėlius ir augo, stiprėjo. Po truputį viščiukai virto vištaitėmis ir gaidžiukais. Rudenį maži pūkuoti viščiukai jau buvo visai nebepanašūs į mažus pūkų kamuoliukus, kuriuos grupėje lesino vaikai. Užaugusios vištos pradėjo dėti kiaušinius, kuriuos virtus grupėje ragavo vaikai ir ragaudami džiaugėsi, kad kiaušinius padėjo grupėje inkubatoriuje perinti viščiukai.

Ikimokyklinio ugdymo mokytojos Irma Arnašienė ir Lora Stasiūnienė

Joomla templates by a4joomla