Pagrindinis

Baltų literatūros savaitė

Š. m. rugsėjo 19–23 dienomis Paliūniškio pagrindinė mokykla dalyvavo tarptautiniame mokyklų bibliotekų projekte „Baltų literatūros savaitė/Baltu literatūras nedēļa“ Projektas, kuriame dalyvauja Lietuvos ir Latvijos mokyklos, kviečia moksleivius ir mokytojus dažniau paimti į rankas kaimyninės šalies rašytojų parašytą knygą, domėtis mus siejančia istorija ir kultūra. Nuo 2017 m. kasmet vykstančio projekto iniciatoriai – Jonavos rajono Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro bibliotekininkai, nuo 2018 m. projektas organizuojamas kartu su Vytauto Didžiojo Universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto  Letonikos centru. Projekto tikslas – skatinti Lietuvos ir Latvijos mokinių pažintį su kaimynine šalimi, stiprinti baltišką tapatybę. Siekiama plėsti mokinių akiratį, stiprinti komunikacinius ir skaitymo gebėjimus.

„Baltų literatūros savaitė“ vyksta laiku, kai Lietuvoje ir Latvijoje yra minima ir Baltų vienybės diena, ir rudens lygiadienis, ir Europos kalbų diena – visa tai suteikia puikią progą bendrauti mums visiems pažįstama draugystės kalba. Mūsų mokykla jame dalyvavo antrą kartą.

Baltų literatūros savaitės metu buvo vykdoma įvairi veikla. Mokiniai rinkosi bibliotekoje latvių rašytojų knygas, latvių liaudies pasakas, mįsles. Bibliotekininkė paruošė pristatymą, kuriame trumpai buvo pristatyta Latvijos respublikos simbolika, ieškoma panašumų su lietuvių tautiniais drabužiais, supažindino su knygelės ,,Ūkė Pūkė randa išeitį“ autore. Klasėse mokiniai skaitė ir aptarė pasakojimus apie smalsią ir išmintingą pelėdžiukę, kuri moko vaikus, kad nėra padėties be išeities. Mokiniai vaidino situacijas iš knygelės, patys kūrė istorijas apie pelėdžiukus, spalvino ir gamino jų kaukes, klausėsi ištraukų ir dainų latvių kalba, skaitė dialogus latviškai, ieškojo panašių į savo gimtąją kalbą žodžių. Visiems labai patiko tęsti pažintį su kaimynine latvių šalimi.  

Projekte dalyvavo 65 mokiniai, 6 mokytojos, 4 mamos.

Su didžiausiu dėkingumu norime paminėti projekto iniciatorius, partnerius, rėmėjus, kurių pagalba „Baltų literatūros savaitės / Baltu literatūras nedēļa“ renginiai tampa turiningesniais, o mokyklų bibliotekos pasipildo vertinga latviška literatūra.

 

Projekto organizatoriai:

Jonavos rajono Žeimių mokykla-daugiafunkcis centras: https://www.zeimiai.jonava.lm.lt/naujas/

Vytauto Didžiojo universitetas: https://www.vdu.lt/lt/

 

Projekto partneriai:

Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje: https://www.mfa.gov.lv/vilnius/aktualitates

Lietuvos Respublikos ambasada Latvijoje: https://lv.mfa.lt/

Jonavos rajono savivaldybė: https://www.jonava.lt/pradzia

 

Projekto rėmėjai:

Kavos Draugas: https://www.kavosdraugas.lt/

RTTAX: https://rttax.com/lt/

Save24: https://www.save24.lt/

Glasses on: https://glasseson.lt/

Sapiegos klinika: https://www.sapiegosklinika.lt/

Projekto Facebook grupė: „Baltų literatūros savaitė/Baltu literatūras nedēļa“

 

Paliūniškio pagrindinės mokyklos bibliotekininkė

Gintarė Tomkevičienė

Joomla templates by a4joomla