Pagrindinis

Ko gali išmokyti ,,Bjaurusis ančiukas?“

Paliūniškio pagrindinė mokykla dalyvavo prevencijos projekte „Teatro iššūkis patyčioms: meno pagalba stiprinkime moksleivių sąmoningumą“

Spalio 11 d. atvykę projekto koordinatorė Giedrė Bacevičiūtė ir aktorius Paulius Čižinauskas 5 klasėje vedė užsiėmimą - paskaitą. Mokiniai išklausė aktoriaus skaitomas H. K. Anderseno pasakos „Bjaurusis ančiukas“ ištraukas ir aktyviai įsitraukė į diskusiją apie patyčias.

Sujungiant scenos ir literatūros meną bei diskusiją su moksleiviais, lengviau stiprinti suvokimą, kad tam vaikui, iš kurio tyčiojamasi, skauda taip pat, kaip kiekvienam skaudėtų. Tas vaikas, kuris tyčiojasi, tikėtina, tai daro dėl to, kad pats mato ar patiria patyčias namuose, taigi, turi daug sukaupto pykčio ir nuoskaudų, arba menkindamas kitus atranda būdą kompensuoti žemą savo savivertę. Tikslas – kad vaikai atrastų daugiau motyvacijos ne tik nesityčioti, bet ir atpažinti patyčias bei užkirsti joms kelią, o jei patiria patyčias, išdrįstų pasikalbėti apie tai su suaugusiaisiais. Tik aktyviai ir nuosekliai reaguojant gal pavyks Lietuvai atsikratyti patyčių lyderės Europoje titulo (jau daugelį metų nustatomo PSO apklausomis) ir stiprinti tolerancijos kultūrą.

Tikimės, kad šis nedidelis projektas buvo ne tik kūrybinis būdas aptarti patyčių problemą su mokiniais siekiant keisti jų elgesį, bet ir priemonė, sudominanti teatro menu bei literatūra. Mokiniai turėtų suvokti, kad seniai parašytų kūrinių skaitymas aktualus ir šiandien, nes juose įkūnijamos amžinos vertybės. 

Projektui lėšų skyrė Panevėžio rajono savivaldybė.

Socialinė pedagogė Rūta Martinkėnienė

 

Joomla templates by a4joomla