Pagrindinis

Lietuvių liaudies tradicijos Užgavėnių šventėje

Užgavėnės – išskirtinė metų diena, žiemos palydų šventė. Nuo seno ji švenčiama triukšmingai, linksmai, nes tikėta, kad jei Gavėnia bus sutikta sočiai ir linksmai, tai vasarą nieko nestigs.

Mūsų darželis nepamiršta tradicijų ir jas puoselėja. Stebėdami filmuotą  medžiagą prisiminėme apie Užgavėnių tradicijas, papročius, kartu dainavome liaudies dainas. Susipažinome su kaukių įvairove, veikėjų simboliais, o svarbiausia – su Užgavėnių patiekalais, ypač blynais. Vaikams pati džiugiausia diena, kai jie persirengę įvairiais personažais, užsidėję pačių gamintas kaukes, triukšmaudami veja žiemą iš  kiemo. Prisišokę ir prisidūkę, valgėme baronkas,  blynus, kurie simbolizuoja šviesą ir grįžtančią saulę. Ši diena vaikams suteikė ne tik naujų žinių, bet ir daug teigiamų ir džiugių emocijų. 

Vaikų sukurtos Užgavėnių personažų kaukės dalyvauja respublikiniame ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ugdymo įstaigų vaikų ir mokytojų kūrybinių darbų parodoje ,,Užgavėnių kaukių šėlionės 2023“. Paroda skirta vaikų ir mokytojų kūrybiškumo ugdymui ir tautinių tradicijų puoselėjimui. Mes, mokytojos, dalinamės gerąja patirtimi, bendradarbiaudamos su kitų įstaigų pedagogais.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Roma Gurevičienė

Joomla templates by a4joomla