Pagrindinis

Vitaminų fiesta

Paskelbta: Penktadienis, 2023 gegužės 05 11:33

Mūsų sveikatos būklė labai priklauso  nuo to,  ką valgome ir geriame. Netinkama mityba daro įtaką lėtinių neinfekcinių ligų, ypač širdies ir kraujagyslių sistemos bei onkologinių ligų atsiradimui.

Sveikatai palankesnės mitybos esmė yra ne tik vartoti mažiau mėsos ir sočiųjų riebalų turinčių produktų, bet ir didesnis kasdieną suvartojamų daržovių, vaisių kiekis. Paauglystės laikotarpiu formuojasi sveikos gyvensenos įpročiai. Todėl būtent šiuo laikotarpiu labai svarbu teikti vaikams teisingą informaciją apie sveiką mitybą ir jos svarbą organizmui, formuoti tinkamus įpročius bei sudaryti sąlygas tinkamai pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus, kad gautos žinios ir įgyti įgūdžiai išliktų visą gyvenimą. 

Panevėžio rajono Paliūniškio pagrindinės mokyklos trečių ir ketvirtų klasių mokiniai balandžio 27 dieną dalyvavo sveiko maisto gaminimo pamokoje „Vitaminų fiesta“. Pamokos  tikslas –išmokyti vaikus pasigaminti sveikatai palankius patiekalus. Mokiniai gamino puikų ir vitaminingą pusryčių patiekalą – vaisių salotas. Smagiausia pamokos dalis – salotų ragavimas. Visi vaikai sutiko, kad pačių pasigamintas maistas pats skaniausias. Mokiniai nutarė, kad Motinos dienai mamytėms pagamins vaisių salotas.  Gal ne visi mokiniai atsimins vitaminų ir mineralų pavadinimus, bet salotas pasigaminti išmoko visi.

Salotas gaminome iš kriaušių, apelsinų, vynuogių ir bananų. Pjaustytus vaisius užpylėme natūraliu jogurtu. Sveikatos priežiūros specialistė papasakojo, kokie vitaminai ir mineralai „gyvena“ vaisiuose ir jogurte.

Kriaušės turi vitaminų C,  A, B. Mineralinių medžiagų – kalio, geležies, vario, mangano. Flavonoidai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, todėl gali padėti kovojant su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia ląstelėms. Kriaušės geras pasirinkimas reguliuojant svorį ar esant per didelei cholesterolio koncentracijai kraujyje.

Apelsinai turi vitaminų B1, B6, B12. Yra vitaminų C, A, E, K šaltinis. Turi flavonoidų, karotenų, mineralinių medžiagų – kalio ir kalcio. Citrusiniai vaisiai organizmą aprūpina vitaminu C, sveikatai labai naudingais antioksidantais, kurie stiprina imuninę sistemą. 

Vynuogės turtingos vitaminais K, A, E, C, B. Jose gausu mineralinių medžiagų: vario, geležies, mangano, kalio. Suteikia energijos, teigiamai veikia širdies ir kraujotakos veiklą.

Bananai turi daug kalio ir vitaminų C, B6, mineralinių medžiagų – vario, mangano, magnio. Gausus skaidulų kiekis padeda reguliuoti svorį, bananai svarbūs širdies ligų ir 2 tipo cukrinio diabeto prevencijai. 

Jogurte randama kalcio, kuris naudingas dantų sveikatai ir kaulų tvirtumui. Taip pat vitaminų B12, riboflavino. Jie išties svarbūs, nes užkerta kelią širdies ligoms. Jogurte esantys probiotikai ne tik užtikrins virškinimo sistemos veiklą, bet ir sustiprins imunitetą.

Pusryčiai pagreitina medžiagų apykaitą, suteikia energijos, reikalingos mokinių  protiniam darbui, padeda sutelkti dėmesį. Tinkamai pasirinkti pusryčiai –  svarbiausias dienos valgis.

2023 05 05 6

2023 05 05 7

2023 05 05 8

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Irena Kuklierytė