Pagrindinis

Išvyka į „Sraigių ūkį“

Paliūniškio pagrindinės mokyklos Tiltagalių skyriaus antrokė ir trečiokai rugsėjo 28 dieną vyko į Panevėžio rajone, Trakiškio kaime, esantį Janinos Krikštaponienės „Sraigių ūkį“.

Pirmiausia apžiūrėjome didžiąsias maistines afrikines sraiges (Helix aspersa maxima) jau pabudusias, nuplautas ir suneštas į šiltą patalpą. Iš šių sraigių gaminami įvairūs produktai, kurie parduodami čia pat esančioje parduotuvėje.

Vėliau apžiūrėjome kelių rūšių Achatinas sraiges, kurios auginamos grožiui, vietoj augintinio. Kai kurie vaikai iš pradžių bijojo paliesti sraiges, vėliau visi jas laikė rankose ir labai norėjo įsigyti.

Po to ponia Janina pakvietė žiūrėti filmą apie sraiges. Vaikai susidomėję stebėjo filmuką. Po filmo uždavinėjo klausimus apie sraigių gyvenimą, o ponia Janina su dideliu entuziazmu atsakinėjo į vaikų klausimus.

Po nuotaikingos diskusijos, kurios metu vaikai sužinojo, kad sraigė turi net 25 000 dantų, ponia Janina pakvietė mus prie stalelio, kur puikavosi įvairūs produktai, skirti kūno ir veido grožiui. Ji mums pristatė kiekvieną produktą ir pakvietė visus į kiemą parodyti, kaip sraigės auga, kaip jos plaunamos ir surenkamos.

Vėliau skubėjome į šalia esančią parduotuvę, kur mums papasakojo, kas gaminama iš sraigių mėsos bei parodė, kokius ji gamina suvenyrus iš sraigių kiautų. Vaikai pirko suvenyrus norėdami nudžiuginti savo artimuosius.

Mes grožėjomės ponios Janinos sraigėmis, nulipdytomis iš betono ir akmenukų, o didžiausia sraigė svėrė beveik toną! Prie skulptūrų fotografavomės ir gėrėjomės moters išradingumu, darbštumu ir begaline meile tokiems gležniems ir simpatiškiems gyvūnėliams.

Viliuosi, kad vaikams išvyka paliko didelį įspūdį, nes jie ne tik daug sužinojo, bet ir patyrė daug šiltų emocijų.

                                                                                    Pradinių klasių mokytoja Lolita Skumbinienė

Joomla templates by a4joomla